FAŠIZAM / Tužilaštvo Srbije za ratne zločine započinje istragu protiv "Arkanovi tigrova"

Dosadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je donijeta naredba o istrazi Dobrovoljačke garde, te da je on dotakao i to pitanje.

"Doneta je naredba o istrazi Garde, dotakli smo je, ali na kraju", rekao je on.

Vladimir Vukčević poslije 12 godina na mjestu tužioca za ratne zločine Srbije otišao je u penziju. Njegov nasljednik nije izabran, a Vukčević kaže da je to delikatno mjesto.

„Bolje što država nije nikog izabrala nego da je izabrala nekog lošeg. Ovo je delikatno i važno mesto, respektabilna institucija koja radi već 12 godina“, navodi Vukčević na početku intervjua.

Kako kaže, za najveći uspjeh smatra to što je uspio da se održi s obzirom na političku situaciju.

„Menjaju se vlade, ispratio sam pet premijera i pet ministara“, navodi on, ističući da onaj za kojeg ima dokaza treba da bude procesuiran, kao i da nema nedodirljivih.

Na pitanje kako komentariše to što im je predsjednik Nikolić poručio da „paze gde kopaju“ i to što ministar na aerodromu čeka haškog osuđenika, kaže da to sve ilustruje kakva je trenutna situacija.

„To sve mora proći. Prihvatio sam mandat jer je to moja dužnost, da mi budemo ti koji se ne mire sa time da su se u ime Srba činili zločini, da skinemo taj balans sa leđa naroda, odnosno građana Srbije“, kaže Vukčević.

Nakon toga, Vladimir Vukčević, govoreći o pritiscima, kaže da je najmanje onih vidljivih i da je politički pritisak prisutan sve vrijeme, svih 12 godina.

„Čim nemamo dovoljno novca to je jedna vrsta opstrukcije. Imate taj izgovor „kriza je“... To je opstrukcija, ne može da nema novca za takve stvari, kao što ne može da nema za zdravstvo“, navodi on.

Slučajevi Srebrenica i Ćuška su pri pri kraju, a za Dubravu navodi da je to veliki zločin, ali da za njega nisu imali kapaciteta.

„Od početka radimo sa ovim brojem ljudi. Na Srebenici je radilo troje. Nama su potrebni ljudi, najmanje dva-tri zamenika i četiri-pet pomoćnika. Tražili smo više puta. Tako bi smo uradili bi tu Dubravu, to je zločin parekselans“, ističe Vukčević.

Kako navodi, „tu je i Arkanova Dobrovoljačka garda, a oni nisu bili cvećke“.

„Crvene beretke smo ostavili Miljku Radisavljeviću. Gardu smo radili, sad je doneta naredba o istrazi, dotakli smo je, ali na kraju. Slučaj Bitići radimo od prvog dana, nije urađen, ali to nije naša krivica. Mi smo sve uradili, oni drugi nisu.

Prema njegovim rečima, da smo imali dokaze protiv Gorana Radosavljevića Gurija ne bi se on šetao po ulici. Vukčević tu navodi da „niko Gurija nije štitio“.

Na komentare da nisu toliko pažnje obraćali na zločine nad Srbima kaže da su radili gdje god je bilo dokaza.

„Nema razlika da li je Srbin ili Hrvat“, navodi on.

Kako kaže, Hag je imao primat i procesuirao je one najviše, „ali i mi imamo jednog generala“.

Na konstataciju novinarke da ima i slučaja koji se povezuje sa generalom Ljubišom Dikovićem ističe da „čin nije bitan i da će bilo ko protiv koga ima dokaza biti procesuiran, pa i Diković“.

„Ponosan sam što smo se održali u ovom sistemu. Radili smo čestito. Imao sam i troje-četvoro mladih koji su stasali na dobrim predmetima i na to sam ponosan“, navodi Vukčević na kraju za B92.

NAKON ČEDE JOVANOVIĆA još jedan srpski političar priznao genocid u Srebrenici… Pogledajte ko je…

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je u intervjuu za Dane da se genocid u Srebrenici ne smije negirati, jer svako njegovo osporavanje srpski narod gura u civilizacijski sunovrat…
-Tokom velikog nacističkog zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je Međunarodni sud pravde u Hagu okvalifikovao kao genocid, počinjen je i strašan zločin nad Srbijom i srpskim narodom; zločin nad našom istorijom i našom savješću. Svako negiranje srebreničkog genocida, njegovo relativizovanje ili pokušaji opravdavanja zločinima prethodno počinjenih nad Srbima, Srbiju i srpski narod guraju u civilizacijski i moralni sunovrat – kazao je Drašković.

Naveo je da je Bošnjacima Srebrenica isto što i Srbima Jasenovac, Jadovno ili jama Ržani do.

-Iz sopstvenog iskustva znamo koliko boli kada bilo ko negira te velike zločine nacističkog ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Baš zato se srebrenički genocid nikada ne sme osporavati; zato ga i ne osporava veliki dio Srba – ustvrdio je Drašković.

Kaže da ne vjeruje istraživanju javnog mnijenja koje pokazuje da se čak osamdeset i pet posto građana Srbije protivi odlasku bilo kog srpskog zvaničnika u Potočare.

– Tim anketama ne verujem, čak i ako su istinite. I to zato što znam da iza njih stoje službe koje su ih i pravile i naručivale: propagandno-obavještajna mašinerija Slobodana Miloševića koja do danas nije promijenjena ni za jotu – naveo je Drašković.

Na pitanje ko danas u Srbiji govori o genocidu, on izražava uvjerenje da je “to ćutanje prije svega proizvod neznanja”.

-Jer, ako bi se otvorili tajni dosjei službi bezbjednosti koje su bile organizatori svih zločina, uključujući i srebrenički, ako bi se građanima pokazala ta strašna knjiga smrti, ako bi im se pokazali filmski materijali, njihov bi se stav drastično promijenio – rekao je Drašković u intervjuu za Dane.

LjutaKrajina.NET

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net