TURSKA / Kuća Fethullaha Gulena bit će pretvorena u javni toalet

Kuća Fethullaha Gulena bit će pretvorena u javni toalet

Rodna kuća Fethullaha Gulena koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i kojeg turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaja puča bit će pretvorena u javni toalet.

Gulen je rođen u mjestu Koručuk, ali sada živi u egzilu u Pensilvaniji.

On je rođen u jednospratnoj kući u tom mjestu, u centralnoj provinciji Erzurum. Independent prenosi da će ta kuća na traženje mještana biti pretvorena u javni toalet.

Od pokušaja puča 15. jula, na stotine knjiga koje je napisao Gülen bačene su na ulice i u rijeke.

Prije nekoliko dana, po nalogu državnog tužioca iz Ankare sigurnosne snage uhapsile su Muhammeta Saita Gulena, nećaka Fethullaha Gulena kojeg vlasti u Turskoj optužuju da je jedan od organizatora nedavnog pokušaja državnog udara.

Fethullah Gulen je poznati turski politički i vjerski vođa kojeg aktuelna vlast smatra liderom terorističke organizacije FETO. Gulen se razišao sa politikom Erdogana 2013. godine nakon čega je našao utočište u SAD-u. Njegovi sljedbenici kolokvijalno se nazivaju gulenistima ili pripadnicima pokreta Hizmet.

U strahu od hapšenja Gulen je pobjegao u Sjedinjene Američke Države, a Ankara od Washingtona traži njegovo izručenje zbog osumnjičenosti za terorizam. Turske vlasti redovno vrše pritisak na organizacije i medije za koje smatra da su pod kontrolom Hizmeta.

Izvor: Klix.ba

LjutaKrajina.NET

NAPOMENA: Poštujući slobodu govora portal Ljuta Krajina je omogućio svim građanima pristup javne riječi iza kojih stoji autor naznačenog teksta, kao i posjetiocima da slobodno komentarišu članke poštujući pravila javne riječi.

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net