Generali okrenuli leđa svojim borcima

nerm

Običan demobilisani borac bez ikakvih primanja gladuje na rubu golog preživljavanja, a takvih je u Federaciji BiH najviše, dok će u četvrtak na proteste ispred zgrade Vlade FBiH penzionisani borci. Njih boli što su im, kako je i sam priznao u televizijskoj emisiji jedan od njihovih predstavnika, penzije sa 1.200 maraka skinute na 500 maraka. Zbog toga nisu u stanju da vraćaju kredite jer su zahvaljujući kreditima svoju djecu upisali na fakultete ili srednje škole.

Ove riječi zazvučale su tako grubo i ponižavajuće u ušima svakog demobilisanog borca bez ijedne marke primanja, a njih je najviše, i to preko 60.000. Nekome je problem primati 500 maraka i zbog toga se dići na proteste, a ogromnu većinu demobilisanih boraca poklopila je glad i neimaština jer nemaju niti jednu marku od države.

Niko se ne pita šta je sa djecom preko 60.000 demobilisanih boraca. kako njihovi roditelji uspjevaju da ih šalju u školu, a da ne govorimo o tome da je upisivanje na fakultet djece demobilisanih boraca praktično nezvodiva misija. Penzionisane vojnike nije interesovala Rezolucija boraca koja je 25.aprila ove godine izvela pred zgradu Vlade FBiH nekoliko hiljada obespravljenih boraca bez ijedne marke primanja. Tada se borci penzioneri nisu solidarisali sa svojim saborcima iako su u najtežim godinama rata bili rame uz rame, a vjerovatno su i brojni današnji borci bez primanja išli naprijed u proboje prije penzionisanih boraca. Po onoj ciči zimi, po snijegu krajem aprila ove godine niko nije mario za par hiljada poniženih boraca.

Među njima su bili i maloljetni dobrovoljci koje ne tretira i ne prepoznaje nijedan zakon, koji su  najugroženija boračka populacija. Borac iz BIhaća Šemsudin Ćehić tog je dana došao s jednom markom u džepu u Sarajevo. Za vrijeme trajanja protesta javljeno mu je da mu je umrla supruga glegajući na televiziji promrzle borce ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Ćehić danas sam vodi brigu od petero maloljetne djece i njega nijedan penzioner niti bilo ko drugi ne pita kako se njegova djeca školuju i imaju li od čega da žive. To je ogromna nepravda i najveći apsurd najavljenih protesta penzionisanih boraca.

Da apsurd bude banalniji potrudili su se generali koji su također u kategoriji penzionisanih pripadnika nekadašnjih vojnih formacija. Nisu imali sluha za demobilisane borce, čak su se neki od njih i ogradili od demobilisanih boraca i boračke Rezolucije, a sada kada su u pitanju njihove penzije i oni se dižu na proteste. Na taj način generali su okrenuli leđa svojim borcima i izdali ih u miru, a njihova naređenja su upravo izvršavali demobilisani borci koji danas skapavaju od gladi, koji vrše samoubistva i spaljuju se u znak protesta protiv okrutnosti režima, ali i izdaje od strane saboraca i generala koji uživaju sve ove godine u penzijama i koji se dižu na proteste na njihovo smanjivanje.

Neka je na sramotu svima njima, a posebno generalima koji se prislanjaju uz režim i zaboravljaju borce čijim su životima u vrijeme odbrane od agresije komandovali.

rezbra

Piše: Nermin Bise

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net