Radi mira Bosanac je potreban Bosni

 

Piše: Bajrić Senad

Ne postoji nikakav fenomen, niti fenomeni Bošnjak-Bosanac, ponajmanje "Bošnjak protiv Bosanca".

Postoje tri u prošlosti stvorene države: Bosna ,Srbija i Hrvatska.

Postoje tri naroda: Bosanci, Srbi i Hrvati.

Postoji ideologija država Srbije i Hrvatske da na osnovu teritorija države Bosne stvore svoje velike države i carstvo.

Postoji ideologija da za stvaranje tih velikih država svo stanovništvo države Bosne treba da se međusobno izdijeli, opredijeli za jednu ili drugu stranu ili da se na sve načine ospori postojanje svakog običnog čovjeka koji će za sebe reći da je Bosanac.

U sklopu te ideologije između pojma Bosanaca kao državotvornog čovjeka nasilno se ugura, utura konstituisani znak "I" ovi i oni, što je sve skupa "protiv" Bosanca.

Običnom bosanskom čovjeku izraz, pojam i smisao Bošnjak (bosnjak)što je u prevodu sa turskog jezika znači Bosanac je uvijek bio i ostao samo jedno, jedno te isto ime za onog što vjekovno živi na svojoj grudi zemlje Bosne, ma kako ga tuđini i okupatori svojim jezikom zvali.

Običnom Bosanskom čovjeku ne trebaju nikakvi tamo neki nazivi konstitucije po drugim državama, ne treba Bosancima niko kome bi trebali pripadati da bi bili to što jesu. Niko ne treba da se za njih bori, niti za njih ratuje...običnom bosanskom čovjeku treba osnovno ljudsko pravo u državi koje je garantovano Ustavom zemlje da se upiše i izjasni onako kako jeste i kako ko jeste po kofesionalnom i religijskom opredjeljenju...Običnom Bosanskom čovjeku iz ovog svijeta samo treba da mu se vrati pravo na postojanje i kao pojedinca Bosanca i kao naroda državotvornog Bosanskog.

Običan Bosanski čovjek to zna i shvata, mogao je do sada kroz prošlost pristajati na mešetarenja i oko imena, i oko konfesije, vjere, religije i oko svega...al' sada više nemože ukoliko želi da bosanstvo postoji, da Bosna postoji i da je ima. Sada za Bosance nema više ni prostora ni vremena da bi se pravili neki kompromisi kao prije. Sada je pitanje biti ili ne biti. I koliko god se svi pod imenom Bošnjak što u prevodu znači Bosanac budu trudili da svojim forsiranjem muslimanskog predznaka i agitovanjem iz tog inostranog imena izbace sve druge koji sami to sa potpunim pravom jesu, jednako će i jedni i drugi i treći nestajati, jer je opstanak moguć jedino uz samo jedno te isto ime, jednu te istu zemlju i uz svoj jedan te isti narod i nacionalni bosanski  identitet.

Bosanac svaki ima pravo reći, i da se izjašnjava kako želi, i da je katolik i da je pravoslavac i da je musliman, jednako kao što i Srbin ili srbijanac ima prava reći i da je pravoslavac i da je katolik i da je musliman..,jednako kao što i Hrvat ima pravo reći i da je katolik i da je pravoslavac i da je musliman. To je njegovo pravo i o tom se ne polemiše.

Toga u Bosni nema iz prošlosti, zbog zavjere, zbog opstrukcije, zbog laži?? Zato slobodno može se reći da ta osnovna nacionalna  ljudska prava, prvenstveno su oduzeta upravo u državama Srbiji i Hrvatskoj koji čine sve da ospore identitet Bosanca i bosanskog čovjeka.

I sav je svijet, EU na to je sklonula pogled?? Pa nije ni očekivati da će iko na ovom svijetu pomoći i Bosni i Bosancima ako sami ne dignu svoj glas. Baš zato je važno održavanje Sabora Bosanaca širom BiH i dijaspore kako bi se ukazalo na historiju postojanja Bosne,  bosanske tradicije i bosanskog državotvornog naroda.

Kroz historijske činjenice o postojanju BOSNE, Bosanca, Bosanskog naroda, Bosanskog jezika moramo dokazima tući sve one koji drugačije misle, prije svega sve agresivne politike susjeda Srbije i Hrvatske te njihovih pokvarenih ideologija, tako što će nas biti sve više, njih rušitelja Bosne i Hercegovine biti će sve manje.

Kad Srbija svom Srpskom ili srbijanskom narodu dozvoli da svi oni koji to jesu budu i pravoslavci i katolici i muslimani i dr.. svi Srbi - srbijanci !! Kad Hrvatska dozvoli da Hrvati budu i katolici i pravoslavci i muslimani i dr.. svi Hrvati, tada će radi mira u BOSNI i Regionu svi Bosanci kao državotvorni narod bez obzira na njihovo konfesionalno ili religijsko opredjeljenje biti potrebni i usmjereni jedni prema drugima i samoj svojoj državi Bosni i Hercegovini u kojoj žive.

Izvor: Ljuta Krajina

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net