VIDEO / Sesija građanskog foruma -Građanske inicijative i pokret 'Most 21' - Amir Reko, održan u Cazinu

U organizaciji predstavnika Vijeća Građana Bosanske Krajine u hotelu Sedra općine Cazin održana je sesija Građanskog foruma na kojem je prestavljena Građanska Rezolucija o nužnosti  Ustavnih promjena u BiH i programska orjentacija političkog pokreta ''Most 21'' kojeg vodi i predstavlja Amir Reko iz Goražda.

Generalni sekretar političke organizacije pokreta 'Most 21' Tahir Pervan obraćajući se medijima i skupu rekao je, da je ''MOST 21'' sa  Amirom Rekom na čelu afirmisan kao pokret građana u BiH a naravno u dogledno vrijeme nakon sveobuhvatnih priprema postaćemo vjerovatno i politička organizacija u predstavljanju građana i građanskih inicijativa za promjene u BiH. Sve u okvirima demokratske procedure želimo se boriti i zalagati za ostvarivanje naših građanskih opredjeljenja i  ciljeva zacrtanim u našem programu rada.

Bajrić Senad kordinator Vijeća Građana u programskim orjentacijama ''Građanskih inicijativa u BiH'' predstavio je 'Građansku Rezoluciju' o nužnosti  Ustavnih promjena u BiH koja je kako ističe  politički akt svih građana u Bosni i Hercegovini a tiče se promjene Ustavnog uređenja kao sekularne građanske države BiH.  Preko Građanske Rezolucije kao našeg temeljnog i političkog dokumenta, okupljamo  progresivne građane, asocijacije, organizacije civilnog društva, političke stranke i partije, građanske pokrete radi zajedničkog nastupanja i djelovanja te stalnog i konstatnog vršenja pritiska na Međunarodnu Zajednicu od koje tražimo da nas kao građane oslobode fašističkog državnog ustroja uspostavljenog kroz Sporazum za mir i Aneksom 4. DMS-a, koji se vodi kao Ustav ove države, a koji koristi samo klerofašističkoj vladajućoj mafiji u BiH. Oni nas u zadnjih 20 godina dijele u šovinistička geta, konstantno obmanjuju, razaraju nam tkivo bosanskog identiteta, i sistematski, organizovano, kroz stvorene entitete i njihove institucije zasnovane na idejama klerofašizama, šovinizma i neonacizma, organizirano pljačkaju, raseljavaju i uništavaju bosanskohercegovačke građane. U BiH vlada mrak, prisutna je enormno visoka razina korupcije, a siromaštvo je izazvalo neviđen egzodus ljudi iz BiH, pogotovo mladi, istekao je Bajrić Senad u predstavljanju Građanske Rezolucije.

Amir Reko vođa i lider pokreta 'Most 21' kaže: Mi moramo afirmisati građane, buditi građansku svijest na promjene, moramo građansku ideološku orjentaciju graditi u našem društveno i političkom životu BiH. Svjesni  trenutne  društvene,  ekonomske  i  političke  situacije  u  Bosni  i  Hercegovini, prihvatajući sve izazove današnjeg stanja, nastojeći biti snaga u traženju i iznalaženju rješenja  za  sve  probleme  u  kojima  se  nalaze građani  i  BiH u cjelini 'Most 21' je spreman stati se na čelo promjena u BiH. Tu je uključen veliki broj inelektualaca, privrednika, grupa nezavisnih entuzijasta koji su samnom zajedno pokrenuli ovu ideju stvaranja novih vrijednosti kroz građanske inicijative novih politika pod nazivom pokreta '' Most 21 '' bazirane na principima participacije, uključivosti, otvorenosti,  idejama i vizijama ekonomskog razvoja, zapošljavanja i napretka u BiH. 

VIDEO PRILOG 

 
Izvor: Ljuta Krajina

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net