U organizaciji Udruženje Antifašista ''UABNOR'' Bihać orgnizovano obilježavanje Bihaćke Republike

U organizaciji Udruženje Antifašista ''UABNOR'' Bihać koji baštine tradicije i značajne datume Narodno oslobodilačkog rata iz perioda 1942-45 godine danas su obilježili jedan  značajan datum za Bosansku Krajinu pod nazivom ''Dan Bihaćke Republike''.

Na partizanskom spomen obilježju u Borićima okupilo se oko stotinjak članova udruženja ''UABNOR''-a Bihać i delegacija udruženja i organizacija koji u svom programu zastupaju i promovišu Antifašizam u BiH.

Bili su prisutni predstavnici udruženja 'Lige Antifašista Jugoistočne Evrope', Udruženje Josip Broz Tito i Regionalno boračko odruženje 'Organizatori otpora Krajine' ''Sove Krajine'' kao i politička partija SDP gradskog odbora Bihaća.

Održan je i sat historije na period rata iz 1942. godine pod nazivom ''Bihaćka Republika'' a skupu se tim povodom obratio Osman Handukić predsjednik UABNOR-a Bihać koji je između ostalog rekao da je oslobađanje okupiranog Bihaća  na današnji Dan 04. 11. 1942. godine  bila jedna od naj značajnijih partizanskih operacija iz tog perioda rata, obzirom da je oslobođen veliki dio teritorije i sam grad Bihać.

Predsjednica mladi UABNOR-a Bihać Erna Fejzić pročitala je tekst kako bi se prisutni upoznali o značaju i ulozi u to vrijeme za najveću slobodnu teritoriju u okupiranoj Evropi koja  se vezale za oslobađanje grada Bihaća, odnosno teritorije od Karlovca pa sve do Livna, a Bihać je tad postao vojno politički i kulturni centar ili sjedište Narodno oslobodilačkog pokreta.

Delegacije su položile cvjeće i odali počast borcima NOR-a

Izvor: Ljuta Krajina

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net