Zanimljivi komentari na fb / Bez Bosanca nema BOSNE

U svom prijateljstvu imam izuzetno obrazovanih i pametni ljudi ali ima i onih sigurno koji su manje pametni i obrazovani, što ne znači da svi nisu časni i pošteni ljudi. U većini slučajeva prate sva dešavanja i objave na fb, ali rijetko ili nikako komentarišu i javljaju se, valjda je to neka blokada ili zaštita autorskih prava na misli, i iznošenju svoga stava. Pa eto postvljam ovdje jedno pitanje?
Jeste li ikad vi sebi postavili pitanje zašto vama, a tako je u 95 % slučajeva naših stanovnika BiH u vašem matičnom listu - rubrika nacionalnost stoji PRAZNO.
Svega negdje oko 3-5 % građana u BiH u matičnom listu - rubrika nacionalnost stoji Bosanac-Bosanka. Mnogi će reći kako je to manje važno jer on navodno zna šta je, koje je vjere i kome pripada a neki će reći kako je to geografska odrednica i da se to podrazumjeva pod pojmom naziva države i onda ćete čuti kako pametni i obrazovani i oni manje pametni i obrazovani kažu kako je on ''bosanac i hercegovac''

E sad nigdje na svijetu nema da nacionalna orjentacija državljana jedne nacionalne države može biti sa poveznicom '' i '' ovo i ono pa zbog toga takav naziv je nelogičan '' i '' neutemeljen, obzirom da se zna da je prije nešto više od 100 godina a zna se i zašto HUM ili hercegovina kao jedna od naziva regija utoren u naziv BOSNE. Pa se pitam, kako ja iz Krajine - krajišnik da nosim to '' i '' hercegovac. Znači podvala ili sufizam naziva do bola.

Drugo nigdje na svijetu nema da se po vjerskoj i religijskoj osnovi formira nacionim sa nacionalnom orjentacijom kako su to uradili za stanovnike BOSNE i tako nešto opet nemože biti upisano u nacionalnu orjentaciju tipa naziva bošnjak, srbin, hrvat - pogotovu tipa 'srbin i hrvat' jer je ovdje neko zamjenjenuo tezu za vjersko religijski naziv pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti vjernika u BiH. To je pripadnost naziva državne nacionalne orjentacije za sve građane Srbije i Hrvatske, pa stoga ako bi tako nekom čak i stajalo u njegovm matičnom listu nacionalne orjentacije 'srbin ili hrvat' to bi po automatizmu značilo kao pripadnost nacionalne manjine kao što je to recimo za crnogorce, makedonce, slovence, mađare, italijane, turke itd, koji se tumače nacionalnim manjinama u BiH. Bošnjaci da bi bili solidarni sa sufistima konstitucije konstituisanih religijskih naroda mjenjaju takođe svoj naziv muslimani u bošnjake a bošnjak je opet Turski naziv za stanovnike BOSNE ali pošto je to Turski naziv onda im odgovara taj pojam jer se ipak tu skriva poveznica majka Turska koja je porazila Bogumile i donijela Islam u BiH, pa je pohitano kroz džamije obznaniti još u najvećem jeku rata (jer takva se prilika ne propušta) kako je Kur'an časni temelj Bošnjaštva.

Znači da je ovo sve projektovano i debelo dogovorena ili napravljena zavjera, podvala ili sufizam naziva za sve tri vjerske kategorije kvazi naroda tipa Bošnjaka, Srba i Hrvata na štetu BOSNE i njene nacionalne orjentacije Bosanaca i bosanskog identiteta svih građana.
E sad ako vi tvrdite da ste nešto što nije utemeljeno i da ste to samo zato što vam je neko rekao da ste '' to '', odbacujući svoju poveznicu nacionalne orjentacije sa nazivom države BOSNE a svjesni ste i vidite da vam to sa čim vas zovu i mobilišu u svoj tor je u zraku i nepiše vam u vašoj rubrici nacionalne orjentacije i nepiše vam se dobro na kraju, znači li to da ste meta ili sredstvo za stalno podkusurivanje nečijih interesa i da ste u suštini označeni kao da ste ''niko i ništa'' i da sutra možete biti po preporuci tog svog vožda i pod drugim okriljem naziva ako njima to zatreba, recimo tipa marsovac, slon ili konj i td.

Nacija je jednako država, ako je to tako a jest, onda slijedi da samo zdrava orjentirana i definisana nacija je zdrava i napredna država. 
Kud to tone naš brod pitam se ja?
Da čujem vaše mišljenje.., ja toliko.


Senad Serđo Bajrić

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net