Kralj Tvrtko / Djeco budite opet svoji na svome..

 Ostavio sam vam moćnu i veliku kraljevinu djeco Bosanska, ostavio u amanet da na njoj živite mirno ponoseći se svojim imenom koje ste po njoj baštinili. Kroz vjekove su je gazile sile i ordije, šibali vjetrovi i oluje a ona je ostala i opstala.

Uzeli su vam ime koje ste nosili, napravili od vas izvještačene religijske narode, sluge i robove. U ograđenim torovima sišu vam posljednje kapi krvi. Nedajte se djeco moja, vratite što vam je oteto, jer to je vaše, pripada vama i vašim potomcima. Budite opet svoji na svome od Drine do Une, od Save do mora. Kršna Hercegovina, ponosna Krajina, plodna Posavina, zeleno Podrinje, Bosna Srebrena ... Sve vam to pripada, sve je to zajedničko, Bosansko. Nitko vas više nikada ne smije pitati jeste li musliman, katolik, pravoslavac,  ateist,  agnostik, prebrojavati vam krvna zrnaca i pitati čija su djeca iz miješanih brakova. Morate opet postati i ostati samo kao Bosanski građani, dobri i tolerantni jedni prema drugima. Jer Bosanac je oznaka za ljubav a ne mržnju.

Neće ići lako jer teška su sorta ovi što su vam se popeli na grbaču. Samo, ne bojte se, zajedno možete sve. Trnovit je to put pun zamki i opasnosti na čijem kraju vas čeka ... ''Mirna Bosna''. Krenuli ste i idite, zanemarite izazove, usput kupite sve one koji su sami ili u grupama krenuli tražiti svoju djedovinu. Izvori neka se pretvore u potočiće, potoci u moćnu rijeku. Neka proteče, žubori i huči. Neka se čuje !

Na tom putu će vam snagu davati stećci i riječi ispisane na njima, pogled na gradine, gradove, čaršije i mahale, nepregledne šume, zelene proplanke, voćnjake i rječice. I uvijek u sebi ponavljajte kao molitvu ; ''Bosanca nikada nitko nije vidio da kleči''. Uspravi se Bosanski čovječe !

Neka bude temelj vaš Prvi Sabor Bosanaca održan u Bihaću odakle je poslan PROGLAS svim građanima BiH.

Vaš Kralj, Tvrtko I Kotromanić

Prenosi : Mišo Radić - Sutješčanin i Senad Serđo Bajrić

Izvor: Ljuta Krajina

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net