Serwer upozorava na Bakirove veze s Muslimanskim bratstvom

Veze Bakira Izetbegovića s Muslimanskim bratstvom sasvim su jasne. One su mnogo očitije nego što je to bio slučaj kod njegovog oca Alije. I tada ih je bilo, ali ne tako jasno kao u slučaju Bakira, smatra američki ekspert za Balkan Danijel Server (Daniel Serwer).

U predavanju posvećenom utjecajima prvenstveno Rusije i Turske na Balkan, ovaj nekadašnji visoki funkcioner američke administracije, a danas predavač na Univerzitetu ?John Hopkins?, upozorio je da bi postignuća Zapada, nakon okončanja ratnih razaranja od prije 20 godina, mogla biti poništena.

Dobri odnosi

Ni Rusija, ali ni Turska nisu zainteresirane za dobre odnose između balkanskih i zapadnih država. Posebno Rusija ne želi da se zemlje ovog prostora približe i pristupe ne samo NATO-u nego i Evropskoj uniji, smatra on. Server je stoga zatražio jači angažman Vašingtona i Brisela u ovom regionu.

On se založio da pojačani zapadni politički prati i ekonomski angažman i da Vašington i Brisel ohrabre privatne investitore da ulože u balkanske države. Također, sugerirao je da se intenzivira proces pregovora za priključenje tih država Evropskoj uniji i NATO-u, mada je naznačio da je teško očekivati da se to desi prije 2025. ili u nekim slučajevima malo poslije 2020.

Govoreći o situaciji u BiH, on je upozorio i na to da su se veze između Bakira Izetbegovića i Erdoana intenzivirale kako se turski lider sve više okretao prema diktatorskim načinima vlasti i radikalizirao. 

- Rusija i Turska, čiji je utjecaj na Balkanu mnogo veći nego naš, popunjavaju relativni vakuum. Za Ruse su Srbi laka meta. Turci, pak, među islamistima, posebno u BiH, ali i na Kosovu, imaju bazu za svoje interese - naveo je Server

Izetbegović s delegacijom Muslimanskog bratstva u Predsjedništvu BiH

Upozorio je da je utjecaj Moskve, sa zapadnog stanovišta, uglavnom poguban. Naveo je da je ruski pokušaj državnog udara u Crnoj Gori samo vrh ledenog brijega i da ta država u svim balkanskim državama, osim na Kosovu i Albaniji, gdje nema skoro nikakav utjecaj, čini sve da oteža i onemogući kretanje prema NATO-u, ali i EU. 

Batina i mrkva

- Mutne finansijske operacije u Republici Srpskoj, ruski navodni ?humanitarni centar? u Srbiji, te nejasna vojna pomoć i investicije, kao i podrška rusofilnim političarima u regionu, razlog su za brigu - izjavio je Server. 

On je istakao i da Moskva ima jak adut u rukama u odnosu prema Srbiji - njen glas u Vijeću sigurnosti kojim onemogućava da Kosovo postane članica Ujedinjenih naroda.  
Pozdravljajući obnovljeni interes za Balkan i u Vašingtonu, on je rekao da Zapad ipak nema ništa bitno novo ponuditi Balkanu, osim ?batine i mrkve?.

Sankcije Dodiku

Server je pozdravio američko uvođenje sankcija predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku. 

- Važno je kazniti neposlušne balkanske političare. Američko stavljanje Milorada Dodika na crnu listu bio je dobar prvi korak. Ali, šta je s makedonskim predsjednikom Ivanovom, koji odbija dati mandat većini u parlamentu da formira vladu? Šta s onima čije su malverzacije zabilježene prisluškivanjem i objavljene? Ciljane sankcije bile bi mnogo  efikasnije da se EU priključila. Ali, do sada se to nije desilo - rekao je Server.Autor: S. NUMANOVIĆ - AVAZ

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net