Gdje su antifašisti u BOSNI, ako fašisti danas slave i obilježavaju antifašizam

Piše: Bajrić Senad

Napisao/la ljutakrajina.net

Kako je antifašizam kao riječ zabilježena na Wikipedija

Antifašizam je pokret protiv fašizma i nacizma, koji se od sredine 1930-ih pojavio u gotovo svim europskim zemljama, i koji je u različitim oblicima otpora okupljao različite političke stranke (demokrate, liberale, socijaliste, komuniste, demokršćane i dr.). Naziv antifašizam razvio se u današnjem značenju zbog toga što se »fašizam« rabio kao generički pojam koji označuje ideologije, političke pokrete i organizacije te vladavinske poretke koji su po svojoj socijalnoj osnovi i političkoj funkciji te metodama djelovanja srodni talijanskomfašizmu (kao i njemačkom nacizmu).

Stoga je i opozicija stavovima i akcijama desnih ekstremističkih stranaka i pokreta nužno dobila i vlastiti pojam. Antifašizam je politički pokret utemeljen na najširim demokratskim osnovama i na negaciji bitnih ideoloških postavki ovih dvaju pokreta. U fašističko-nacističkim agresijama 1930-ih i u vrijeme II. svjetskoga rata antifašizam prerasta u državnu politiku mnogih zemalja radi očuvanja neovisnosti protiv fašističkog presezanja.

Gdje su antifašisti u BOSNI, ako fašisti danas slave i obilježavaju antifašizam

E sad, U fašističko-nacističkim agresijama  od 1991-5  godine  je isto ili skoro identično kao u vrijeme  II. svjetskoga rata, stravična  su to zlostvljanja, progon, silovanja, ubistva, genocid, urbicid, rušenju ustavno-pravnog poretka RBiH. Danas svi ti, iz redova učesnika društvenog poretka RBiH govore  o antifašističkoj borbi kao svojom državnom  politikom sa učešćem i saučesništvom agresorskih zemalja antifašističke  borbe u BiH. Danas kad pogledate najcrnji fašisti su antifašisti a nalaze se u svim sistemima društveno i političkog života BiH. Pa spravom se možemo zapitati gdje su uistinu nestali istinski antifašiti u BiH, ako npr. današnji anti(fašisti) čak i 9. Janur slave i obilježavaju kao pobjedu nad fašizmom.

U ovom slučaju svak iznosi i tvrdi svoju istinu, a najbolja je ona istina donešena  na osnovu  činjenica i svog logičkog okvira razmišljanja. Zaključak je jasan da mi danas  živimo u lažnom antifašističkom okruženju, u stvari u  fašističko dominantnom klerofašizmu i takvoj uređenoj zemlji.

Ustav RBiH Član 154. kaže; Neprikosnoveno je i neotuđivo pravo i dužnost građana, naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda-narodnosti koji u njoj žive da štite i brane slobodu, nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost  Ustavom utvrđeno uređenje Republike.

Član 155. Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Bosne i Hercegovine ili pojedinog njenog dijela. Niko nema pravo da spriječi građane Republike Bosne i Hercegovine da se bore protiv neprijatelja koji je napao Republiku. Takvi akti su protuustavni i kažnjavaju se kao izdaja Republike. Izdaja Republike je najteži zločin prema narodu i kažnjava se kao teško krivično djelo.  

Počinioci iz čl. 154 i 155 nasilnog rušenja ustavno-pravnog poretka RBiH nisu procesuirani, a stoji činjenica da je naše sadašnje dejtonsko ustavnopravno uređenje zemlje stvoreno na najgrubljim zločinima fašizma i izdaje i da je naša vlast u ovoj državi dio uređivačke politike fašističke vlasti i fašističkog ustavnog poretka sadašnjeg društvenog sistema države.

S toga ovoj  nakaradnoj  vlasti  i nakaradne države pripada pojam naziva vladavina ''fašista'', što u svakom slučaju podrazumijeva se netrpeljivost, mržnja, nasilje, diskriminacija, stigmatizacija i predrasude prema ljudima niže ljudske socijalne vrijednosti. Naravno tu je pljačka - korupcija, političko kriminalno podzemlje koje je svakodnevno nezaobilazna tema u stvaranju današnjih milionera i multimilionera.

Današnji fašisti predstavljaju savremeni oblik fašizma ugnjetavanja ljudi, robovlasništva, diskriminacija po svim oblicima svoga djelovanja. Oni imaju svoj gard, svoj stav od kojeg ne odustaju. Njihovo nasilno fašističko ponašanje samo respektuje silu ako je ima, ako nema, do svog cilja gaze preko leševa.

 

 

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net