BORAC PROTIV EKSTREMNOG NACIONALIZMA: Nataša Kandić nominovana za Nobelovu nagradu za mir

"Više od 25 godina, FHP se bori za pravdu za žrtve ratnih zločina i protiv ekstremnog nacionalizma i etničkih tenzija na Zapadnom Balkanu", navodi se u tekstu nominacije, objavljene na sajtu Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi Helsinškog komiteta u SAD, prenosi RSE.

Dodaje se da je temeljito dokumentovanje ratnih zločina, koje je obavio FHP, postalo od esencijalnog značaja za obezbjeđivanje pravde, kako za Međunarodni krivični sud za ratne zločine u Hagu, tako i za nacionalne sudove za ratne zločine.
 
"Glavni počinitelji, uključujući političke i vojne lidere, prvi put od Drugog svjetskog rata odgovarali su pred međunarodnim pravosuđem. Preživjele žrtve i traumatizovane zajednice u kojima su živjele dobile su priliku za obnovu. Zemlje regije bile su ohrabrene da se pridržavaju vladavine zakona i da prihvate naslijeđe strašne prošlosti", navodi se u obrazloženju.
 
U tom tekstu se navodi da je u Srbiji bilo previše onih koji su odbijali da prihvate činjenice o počinjenim ratnim zločinima i demonizirali žrtve, dok je većina stanovništva šutjela, ali da je FHP, pod vodstvom Nataše Kandić, javno govorio o zločinima.

Dodaje se da danas Nataša Kandić ostaje inspiracija za nove generacije mladih profesionalaca koji vode FHP.
 
"Ne možemo zamisliti da ijedna osoba i organizacija na Zapadnom Balkanu više zalužuju Nobelovu nagradu za mir od Nataše Kandić i FHP-a i sigurni smo da bi takvo priznanje doprinijelo miru i pomirenju u tom i drugim regionima u svijetu koji se suočavaju sa sličnim problemima", navodi se u obrazloženju.

 BOSNA

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net