KO je tu terorista u Turskoj Gulen ili Erdogan?

Piše: Alaga Dervišević

Erdogan je pretjerao u svojim planovima da obnovi Otomansko carstvo, uspostavi neku vrstu novog sultanata i ujedinjenjem islamskih država u hilafet kako bi sam postao halifa. U tom smislu je režirao ovaj puč kako bi se mogao riješiti svih neistomišljenika, terorišući čitav jedan narod i državu. Pošto mu je za to trebao jak neprijatelj izmislio je da je to upravo njegov učitelj Gulen, koji se više od 50 godina bavi islamom, ali pravim, umjerenim i tolerantnim islamom kakav smo mi u BiH imali prije dolaska vehabija. Pošto Gulen nije odgovarao njegovoj filozofiji političkog islama, ni oko vjere, on je usvojio ideologiju i plitiku terorističke organizacije Muslimanske braće kao najvećeg manipulatora islamom u političke svrhe, kako bi se na taj način manipulacijom muslimanskih nepismenih masa na najbolji način uspostavila islamistička, plitička struktura, slična onim diktaturama u većini islamskih, posebno arapskih zemalja i u Iranu.

Dok on želi islam kao politiku, Gulen kao islamski teoretičar organizuje, prije svega škole, fakultete, humanitarne organizacije, bolnice, baš onako kako pravi islam nalaže, ne samo u Turskoj već i u cijelom svijetu. Ako postoji danas islamski učenjak koji, tumačeći pravi islam, tolerantan i umjeren, zasnovan, prije svega na znanju i obrazovanju muslimana, onda je to Gulen, koji je u tom smislu sušta suprotnost Erdoganu, koji želi islam zloupotijebiti za militantne i diktatorske političke ciljeve. Ko je tu terorista Gulen ili Erdogan? NIsam do sada nigdje pročitao ni sumnju da je Gulen ili neko od njegovih sljedbenika osumniičen za bilo koji oblik terorizma, za razliku od Erdogana koji je u najvećoj mjeri doprinio stvaranju, možda u povijesti islama, najveće terorističke organizacije tzv. Islamske države, koja prije svega teroriše i ubija muslimane, a onda i sve ostale koji se ne slažu sa njohovom terorističkom verzijom političkog islama.

Gulenovoj islamskoj državi, jer je zapadna država, posebno evropska, najviši domet pravne, humanitarne i socijalne države u dosadašnjoj povijesti, čija su društvena i socijalna rješenja najbliža islamskim. Nedovoljno pismeni i nacionalno i politički osviješćeni muslimani, pa i naši u BiH su zaluđeni Erdoganom i njegovom verzijom politčkog islama. Ne daj im Bože da ponovo zavladaju Bosnom i našim muslimanima, gdje bi im se sigurno ponovio Omer paša Latas i druge paše iz posljednjeg stoljeća njihove vladavine u Bosni.

Ko ne zna neka pročita nešto o ovom krvniku koji je pobio vuše od pet hiljada naj uglednijih i naj umnijih Bošnjaka od čega se ni do danas nismo oporavili, a da ne govorim o pokolju koji su Osmanlije napravile nad Huseinom kapetanom Gradašćevićem i njegovim ustanicima koji su tražili i za Bosnu autonomiju sličnu onoj koju su Osmanlije dale Srbiji 1831 godine. Ali Osmanlije Bosancima nisu dali ni naciju ni autonomiju, nego su nas ostavili na vjetrometini prodali nas a glumeći i lažući našem narodu da su oni i dalje naši vlasnici a bošnjaci sastavni dio turske nacije i turske države.,

LjutaKrajina.NET

 

NAPOMENA: Poštujući slobodu govora portal Ljuta Krajina je omogućio svim građanima pristup javne riječi iza kojih stoji autor naznačenog teksta, kao i posjetiocima da slobodno komentarišu članke poštujući pravila javne riječi.

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net