Fadil Novalić sa današnje vanredne sjednice vlade: Borci ne smiju biti socijalni slučajevi

Federalni premijer Fadil Novalić obratio se danas javnosti nakon sjednice Vlade koja je održana u Sarajevu.

Tema sjednice bilo je rješavanje problema demobilisanih boraca koji posljednjih nekoliko dana protestuju u glavnom gradu BiH.

''Vlada FBiH je održala tematsku sjednicu posvećenu zahtjevima boraca i upoznala se s cjelovitom informacijom o boračko invalidskoj zaštiti. Ocjenii smo da uvođenje boračkog dodatka nije pitanje koje Vlada može preuzeti sama na sebe bez konsultacije s građanima i upoznavanjem cijele javnosti. Ako bi bio uveden borački dodatak, budžet Ministarstva za pitanje boraca 570 miliona KM bi se uvećao za 770 miliona KM dodatnog novca. Iz budžeta FBiH bi se za potrebe boračko invalidne naknade bilo izdovojeno oko 1,3 milijarde KM'', rekao je Novalić.

''Javnost to treba da zna'', dodao je uz konstataciju da borci ne smiju biti socijalni slučaj.

''Ovo je toliko veliko da bi se odrazilo na sve tokove u Federaciji BiH. Bitno je da riješimo pitanje reprezentativnosti boraca jer se tako svako može predstavljati. Ustav i međunarodne zajednice garantuju udruživanje i mi to moramo poštovati iako bi bilo dobro da imamo jedno krovno boračko udruženje koje bi razgovaralo s Vladom'', dodao je i zaključio:

''Uspostavljanje registra - zakon kojim se uvodi je u parlamentarnoj proceduri

Bukvarević: Moji saborci, ne dižite ruku na sebeBukvarević: Moji saborci, ne dižite ruku na sebe

 

Salko Bukvarević, ministar za pitanje boraca FBiH, izjavio je da je glavni zaključak današnje sjednice Vlade FBiH taj da je većina zahtjeva koju su prezentirali borci već u realizaciji i da je Vlada uputila u dalju proceduru veći dio tih zahtjeva.

"Vjerujemo da ovi borci nisu bili pravovremeno informisani o tome. Smatramo da se radi o dva problema koji moraju biti hitno riješena i tražit ćemo od oba doma Parlamenta FBiH da se djeluje brže", poručio je Bukvarević.

On je kazao da je zahtjev boraca za borački dodatak nerealan i da po tom pitanju Vlada ne može ništa obećati.

"Uvođenjem boračkog dodatka ugrozili bi ostale kategorije poput penzionera i ostalih. Nudili smo borcima da razgovaramo i da im objasnimo, ali oni su se nažalost oglušili na naše pozive kazavši da nemaju predstavnika, a njihove izjave su svakim danom postajale radikalnije", kazao je Bukvarević.

 Bukvarević je kazao da su sve aktivnosti Vlade FBiH bile u saradnji s predstavnicima svih udruženja Armije RBiH i HVO-a.

"Pozivam borce da odrede svoje delegate, da pregovaramo i da se zajednički dogovorimo da bajramske praznike provedu u krugu porodice", poručio je Bukvarević.

Na pitanje novinara da borci zaslužuju dodatak, ali novca nema te da li će Vlada odgovarati za ono što su najavili borci, a to je samospaljivanje? Borci poručuju da ne traže dodatno izdvajanje, već da se novac pravilno rasporedi.

"Ta sredstva ćemo preusmjeriti prema svim borcima koji su u stanju potrebe, odnosno koji nemaju prihoda. Radimo na izradi registra i pozivamo borce da rade s nama na tome i da prijave svakoga za koga smatraju da tu ne treba biti. Vlada je uradila nešto što su tražili, a od 1. septembra to će biti u primjeni. Oni će moći podnijeti prijavu i dokazati da nemaju primanja i dobiće naknadu."

Da li će Vlada učiniti nešto da spriječi samozapaljivanje koje su najavili borci ukoliko im se ne ispune zahtjevi?

"Javno pozivam moje saborce da ne čine ništa što je neprimjereno, a pogotovo da ne dižu ruku na sebe. Otvoreni smo za pregovore i razgovore, Vlada je odredila radnu grupu. Možemo doći do rješenja i možemo pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Vjerujem da će preovladati razum. U toku dana ćemo ih ponovo pozvati da dođu u zgradu Vlade. Na kraju, oni su punoljetni ljudi i za lične postupke ne možemo odgovarati. Učinili smo sve. Vlada ne može biti odgovorna za pojedinačne poteze. Pozvat ćemo ih ponovo, ako ne budu htjeli doći mi ćemo ih upoznati sa zaključcima sjednice", poručio je Bukvarević.

N1

 

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net