Potpisan petogodišnji sporazum utemeljenih boračkih udruženja kroz garanciju njihove opstojnosti

Petogodišnji Sporazum Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnika boračkih temeljnih udruženja o dostignutom nivou sredstava u budžetu FBiH na poziciji resornog ministarstva namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija potpisan je danas u Sarajevu.

Radi se o dokumentu o kojem su predstavnici Vlade i temeljnih udruženja koji okupljaju pripadnike boračke populacije pregovarali više od godinu dana, a u posljednje dvije godine upriličeno je 200 sastanaka kako bi se u taj sporazum ugradilo sve ono što su tražila boračka udruženja koja za sebe kažu da su reprezentativna i da predstavljaju populaciju boraca-branitelja u FBiH.

Potpisnici  ovog sporazuma izrazili su danas zadovoljstvo ovim činom, ističući da predstavnici udruženja koji su bili dio tih pregovora okupljaju oko 300.000 pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica, a njime se garantira da se u narednih pet godina kako financijska tako i dostignuta prava boraca neće umanjivati, nego povećavati kako je istekao Šerif Patković.

Kako su na pres-konferenciji potvrdili predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Dragan Rodić i uime Koordinacije boračkih organizacija Armije Republike BiH Šerif Patković, svi oni zalažu se za uspostavljanje registra ali registra koji već postoji u ministarstvu i po kojem funkcionira i radi ministarstvo za pitanje boraca u vladi FBiH.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević iznio je podatak da će u narednih pet godina biti preusmjereno više od 100 miliona KM za rješavanje socijalno-statusnih pitanja korisnika boračko-invalidske zaštite i ta sredstva ćemo uredno kao i dosad plasirati u dogovoru sa temeljnim i reprezentativnim udruženjima i savezima prema socijalno ugroženoj kategoriji boraca.

Važnim je nazvao da se konačno dođe do ljudi kojima je pomoć potrebna, jer to do sada nije bilo moguće pa tako da do sada nisu dobijali neke ranjive kategorije boraca ali svu tu krivicu snose druga udruženja koja su izašla iz okvira reprezentativnih i temeljnih udruženja te predstavljala tu kategoriju boraca, ali ćemo to ispraviti u dogledno vrijeme reko je ministar.

Ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević podsjetila je da se 30 posto ili oko 570 miliona KM prihoda u federalnom budžetu izdvaja za braniteljsku populaciju, dodajući da je potpisanim Sporazumom garantirano da će Vlada FBiH i dalje biti glas boraca.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić smatra da je ovo prvi korak u promjeni načina rješavanja pitanja ove populacije, ponovivši da je važno riješiti pitanje reprezentativnosti udruženja budući da ih je sada u Federaciji 1.601 te se svako može proglasiti kompetentnim u pregovorima s Vladom.

– Ključne zakone koji bi trebali riješiti pitanja boraca Vlada je utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru čime je Vlada u tom smislu uradila svoj dio posla – istaknuo je Novalić, još jednom kazavši da je važno borcima vratiti dostojanstvo i osigurati im da žive od svog rada a ne da protestuju i prosijače tražeći borački dodatak za koji i sami znaju da nije ostvariv niti moguć.

Kako je zaključeno, današnji čin potpisivanja Sporazuma predstavlja dobru saradnju  Vlade Federacije BiH i Koordinacije utemeljenjih boračkih udruženja te je izražena nada da će tako biti i u budućnosti.

fena-ljutakrajina

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net