Policija pritišće borce

Pred kampom demobilisanih boraca koji 27. dan protestuju ispred zgrade Vlade FBiH zatekli smo rezervoar pun vode. Kažu, pomogao je tekst u Oslobođenju o tome kako im vlast uskraćuje i vodu.

/DAMIR ĆUMUROVIĆ

- Nije opet vlast reagovala, napunio nam rezervoar gazda kafića, pričaju nam borci.

Zatekli smo ih dok jedu hljeb i paštetu, jer ovo je jedan od onih dana kada je manje posjetilaca, pa nije bilo variva.

Dok obilazimo kamp, cijelo vrijeme osjećamo kako nas pažljivo motre sa svih strana. Od početka su oprezni i nepovjerljivi prema onima koji dolaze da uzimaju intervjue. Jedan od boraca nam kaže da je to normalno, jer njega već dva puta zovu iz policijske stanice grada u kojem živi.

image
/DAMIR ĆUMUROVIĆ

- Traže mi da im dam imena ljudi koji su ovdje sa mnom, da im dam njihove brojeve telefona. Otkud meni to pravo, priča nam.

Već dva puta u policiji je bio Fadil Duranović iz Srebrenika. Kako tvrdi, pozivali ga po nalogu tužilaštva. Kaže da je on jedan od onih koje su preko medija pokušali predstaviti kao teroriste i to ga boli, jer kad je trebalo ratovati svima je bio dobar.

- Upozoravali su me da pazim na komentare putem interneta, da se to može smatrati podrivanjem države. Ja samo neću da ćutim. Kao neformalna grupa građana mi pišemo o kriminalu, fašizmu i to njima smeta, naglašava Duranović.

image
/DAMIR ĆUMUROVIĆ

Tvrdi da ga nisu uplašili i zato je tu sada, spreman i javno da govori. Ističe da mu je interesantno kako se sve desilo nakon što je Ibrahim Zukić, predsjedavajući Općinskog Vijeća u Srebreniku, javno tražio da ih OV proglasi teroristima.

image
/DAMIR ĆUMUROVIĆ
 
Oslobođenje

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net