Mektić o hapšenju Josipa Šimića: Ko sve stoji iza toga

Mektić o hapšenju Josipa Šimića: Ko sve stoji iza toga

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za N1 je komentarisao hapšenje Josipa Šimića koji je osumnjičen da je počinio krivično djelo krivotvorenja isprava.

"Govorio sam da to jedno saopštenje kako ga je koncipiralo i izdalo Tužilaštvo BiH je pokušaj da se sakrije čitav razvoj situacije oko ove afere. Rekao sam da na tome ne može završiti. Ovo je izazvalo jedno veće uznemirenje građana u BiH i stvaranje jednog nepovjerenje u pravosudne i bezbjednosne institucije", rekao je Mektić.

On je kazao kada bi sve ostalo samo na jednom saopštenju Tužilaštva niko više ne bi mogao vjerovati ni Tužilaštvu ni bezbjednosnim agencijama.

"Nadam se da će ovo biti rasvjetljeno do kraja, da će se utvrditi ko je falsifikovao dokumentaciju, ko stoji u pozadini čitavog događaja i ko su oni koji su osmislili aferu u kojoj se zatresla čitava država, te ko je zloupotrijebio Šimića i njegovu situaciju da bude žrtva svega", izjavio je Mektić za N1.

Ministar sigurnosti BiH pretpostavlja da iza svega s jedne strane stoji kriminalni milje, a da s druge strane u tome imaju udjela Tužilaštvo i pravosudne institucije.

"Mislim da se ovo ne može okončati na odgovornosti Josipa Šimića, već da će odgovornost morati snositi sve odgovorne osobe koje su učestvovale u osmišljavanju, planiranju i realizaciji ovako jedne teške pravosudne afere", ističe Mektić.

On je kazao kako je insistirao da se napravi kvalitetna policijska i tužilačka istraga i da se kroz nju javnosti daju odgovori na ovu aferu.

"Mene nisu interesovali detalji toga. U interesu svih građana u BiH, bezbjednosnih i pravosudnih institucija da istina u potpunosti izađe na vidjelo kako bi se raskrinkali oni koji su zloupotrijebili Josipa Šimića. Nije toliko bitan on koliko je bitno ko je ovo osmislio", zaključio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Josip Šimić trenutno se nalazi u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) gdje se vrši kriminalistička obrada nad uhapšenom osobom. O cijelom slučaju će se sutra oglasiti iz SIPA-e potvrđeno je za N1 iz ove institucije.

Podsjetimo, Tužilašvo BiH je nedavno saopćilo kako su im dostavljeni dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji odnosno praćenja Gordane Tadić, te transkripti razgovora između Ružice Jukić i Gordane Tadić.

Šimić je Tužilaštvu BiH nedavno dostavio dokumente, za koje u Tužilaštvu KS sumnjaju da su krivotvoreni, o navodnim prisluškivanjima v. d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV Ružice Jukić.

N1

Uhapšen novinar Josip Šimić zbog sumnje da je krivotvorio SIPA-ine dokumente

 

Po nalogu Tužilaštva KS pripadnici SIPA-e danas su uhapsili Josipa Šimića koji se sumnjiči da je krivotvorio službene dokumente – dokaze o navodnom prisluškivanju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, potvrđeno je za Klix.ba.

Tužilaštvo BiH oglasilo se danas ranije saopćenjem u kojem, se navodi da je internom kontrolom u okviru SIPA utvrđeno da nije vršeno tajno praćenje i nadzor komunikacija navedenih osoba.

“Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, dostavila je izvještaj o poduzetim radnjama, u kojem se između ostalog navodi da internom kontrolom u okviru SIPA-e, nije utvrđeno postupanje te agencije u vezi sa navedenim događajem, koji se odnosi na tajno praćenje i nadzor komunikacija navedenih osoba. Ističemo da će Tužilaštvo BiH u saradnji sa SIPA-om, a po potrebi i ostalim policijskim agencijama, nastaviti sa provođenjem svih potrebnih istražnih radnji u cilju rasvjetljavanja okolnosti i činjenica važnih za donošenje tužilačke odluke, a o čemu će javnost biti informirana”, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Šimić je Tužilaštvu BiH 28. augusta dostavio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i falsifikovani dokument SIPA-e u kojem stoji da je državna agencija pratila i prisluškivala vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordanu Tadić te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću.

Iz SIPA-e su se tada oglasili saopćenjem za javnost u kojem su naveli da v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić i potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje. Nakon dva dana Šimić je saslušan u prostorijama SIPA-e.

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net