Rat saopćenjima Senada Šepića i SDA

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nedavno je boravio u Krajini gdje se održao tribinu "Odgovori SDA na aktualna politička pitanja". Između ostalog, susreo i sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Izetbegović je tada pozvao građane Krajine "da izvrše pozitivni pritisak na poslanike iz Krajine koji su oborili akcize, jer Krajina treba da bude najveći dobitnik u izgradnji nakon usvajanja Zakona o akcizama". Jedan od tih poslanika je i Senad Šepić koji je nakon ove posjete odgovorio Izetbegoviću.

"Kada se god budu bavili sa mnom, podmetali i pokušavali odgovornost za neuspjeh svoje autistične i nesposobne politike prebaciti na mene, oglasiću se i odgovoriti. Argumentima i istinom. Sinoć u Bihaću, na tribini, pred lokalnim rukovodstvom i kadrovima SDA, u prisustvu medija, Izetbegović je svoj lični, mizerni učinak i rezultat svoje vladavine i odnosa prema Krajini, pravdao time da bi se mnogi projekti koji stoje više od 20 godina evo baš sad riješili da 'dvojica krajiških parlamentaraca, iz politikantskih razloga nisu to zaustavila glasajući protiv akciza i da on neće dozvoliti da ti poslanici budu opozicija narodu i državi i da se sa jednim od njih završilo, te da više neće biti popuštanja prema onima koji budu nastupali protiv rukovodstva SDA...', naveo je Šepić.

On je dodao da su "protiv akciza, zadnji put u Parlamentu BiH glasali 23 kolegice i kolege, a ne samo dvojica krajiških parlamentaraca, dok je samo 14 bilo za, od kojih tek pola Kluba poslanika Stranke koju danas, na ovakav način vodi Izetbegović". 

On je pozvao Izetbegovića da pregleda svoja ranija predizborna obećanja o investicijama u Krajini, o kargo aerodromu Željava, Unskoj pruzi, plinifikaciji USK, brzoj cesti Sarajevo- Bihać... i odgovori šta je od toga uradio, koliko je investicija osigurao u Krajini, u 6 godina koliko je predsjednik BiH.

"Ovo su činjenice, gospodine Izetbegoviću, a to što ste Vi sinoć govorili, su očajni pokušaji prebacivanja vlastite nesposobnosti na druge i prazna, blijeda i lažna obećanja kojih je naš narod svjestan, u što ćete se uvjeriti dok bude prva izborna prilika".

Danas je stigao i odgovor iz SDA kroz saopćenje u kojem navode da "sve što radi Šepić stavlja u funkciju vlastite promocije".

"Jedina strategija bivšeg člana SDA Senada Šepića, koji nažalost još uvijek koristi mandat u državnom parlamentu dobiven od ove stranke, je stalni napad na SDA i njeno rukovodstvo. U Šepićevom djelovanju nije iznesena niti jedna ideja kojom bi se unaprijedilo stanje u BiH. On je očigledno opsjednut isključivo sobom i svojom karijerom.

Iz SDA su naveli da je Šepić pokazao needostatak elementarne kulture i neoprostivo neznanje.

"On pojma nema šta su akcize, za šta su se ubirale i gdje su bile usmjeravane. Najveći dio akciza proteklih deset godina je usmjeravan u budžete svih nivoa jer je to posebna vrsta indirektnog poreza. Ta sredstva uglavnom nisu bila namijenjena za cestogradnju. Odluku o tome donosio je i Šepić koji u životu nikada ništa konkretno nije radio. Prvo zaposlenje mu je bilo član federalnog parlamenta, nakon toga zamjenik ministra pa u dva navrata član državnog parlamenta i sve to kao kandidat SDA. Iz akciza su, između ostalog, alimentirane i njegove visoke plaće koje u zbiru iznose skoro milion KM. Kada je vidio da više nema političke budućnosti u SDA okrenuo je ćurak i počeo da napada sve ono što je do jučer radio. Ako je Bakir Izetbegović ikada napravio grešku onda je to upravo bila ta greška što je pružio još jednu šansu nezasitnom Šepiću koji je 2013. godine bio odbačen od ranijeg rukovodstva SDA", navodi se iz SDA.

 Sve što radi, tvrde iz Šepićeve bivše stranke, on stavlja u funkciju vlastite promocije i iza njega nema nikakvih rezultata.

"Iz svog skupog i ogromnog stana u srcu Sarajeva “slomi se” boreći se za položaj Unsko-sanskog kantona i naroda koji tamo živi. Kada je donošen sramni Zakon o prebivalištu, koji je ugrozio slobodu kretanja povratnika, Šepić je bio zamjenik ministra u ministarstvu koje je predložilo to nakaradno rješenje. Uopće se nije tome suprotstavio niti javno oglasio. U zadovoljenju vlastitih i ličnih interesa, a naročito potrebe da bude bošnjački političar prihvatljiv nebošnjacima, ništa mu nije sveto. Prilikom rasprave u državnom parlamentu bio je spreman da relativizira čak i genocid u Srebrenici i izjednači krivicu agresora i branioca Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju SDA. 

"Građani, naročito oni u Krajini, trebaju znati da je Šepićevo nezadovoljstvo počelo onog trenutka kada mu nije ispunjena želja da bude ministar civilnih poslova BiH. Pri tome, odbio je poziciju federalnog ministra poljoprivrede, jer mu je to bilo “ispod nivoa”. Upravo je s te pozicije mogao konkretno pomoći i Krajišnicima, ali je, očito, konkretan rad Šepiću nepoznata kategorija. Mnogo je lakše baviti se populizmom i demagoškim pisanjem statusa na društvenim mrežama i putovati na račun poreskih obveznika", navode na kraju iz SDA.

N1

 

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net