Tufekčić uputio je Otvoreno pismo glavnoj tužiteljici KS Dalidi Burzić

Predlažem Vam Gospođo Burzić, Da Se Prestanete Baviti Tužiteljskom Funkcijom, Ako Imate I Trunku Savjesti

Predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Sarajevske županije i član Glavnog odbora Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Redžep Tufekčić uputio je Otvoreno pismo glavnoj tužiteljici KS Dalidi Burzić, pismo prenosimo u cijelosti:

Sramota za profesiju kojom se bavite, svjesni genocidne politike, koja se provodi nad radnicima Hidrogradnje d. d. Sarajevo, iako i sami znate, da se u istom preduzeću dogodio kriminal težak oko 402 milijuna američkih dolara. Imali ste gospođo Burzić “hrabrosti”, da zanemarite kriminalne aktivnosti istih aktera, koji su Hidrogradnju, nekad najveći gigant u bosansko-hercegovačkoj privredi, sveli na prosjački štap, a da stvar bude još gora, stali ste u zaštitu istih tih aktera.

Predlažem Vam gospođo Burzić, da se prestanete baviti tužiteljskom funkcijom, ako imate i trunku savjesti!

Vaš izvještaj upućen meni, a vezano za stanje u Hidrogradnji d. d. Sarajevo, potvrda je, da Vaše Tužiteljstvo KS štiti i podržava kriminal. Godinama se niste oglašavali na brojne prijave kriminala u Hidrogradnji d. d. Sarajevo sve dok preduzeće nije razvaljeno, a od aktera – lopova, počinjen genocid nad većinom radnika Hidrogradnje d. d. Sarajevo, koji su na nezakonit način poslati na trajno čekanje, a zatim na biro rada kao tehnološki višak. Ovo nije u skladu sa Zakonom o radu, ali po Vama sve je to “legalno”, jer to rade oni koje godinama reketarite i štitite od procesuiranja.

Sve što se napisali u svom izvještaju upućenog meni nije istina:

– Slagali ste i Vi i oni od kojih ste uzimali izjave, da je ispoštovano sve iz sporazuma Nadzornog odbora, Uprave i tzv. Reprezentativnog sindikata. Nije ispoštovana niti jedna od tri stavke iz tog sporazuma;

– Više od 80 radnika nije naplatilo ni dinara, od toga i 9 obitelji radnika koji su umrli.

– Radnicima nikada nisu izdate potvrde ovjerene od strane direktora o njihovim potraživanjima, iako je bilo više stotina zahtjeva predato putem protokola, da se iste izdaju, onako kako je to dobila Edina Holjan i drugu;

– Po istom sporazumu, radnicima je obećano, da će se poništiti rješenja o čekanju, a radnici vratiti na posao – ni to nije urađeno, a Vi tvrdite, da je prema radnicima ispoštovano, što je dogovoreno po tom sporazumu!

Pogrešno je rečeno, da sam ja suglasan sa sporazumom, koji je potpisan. Ja sam rekao, da se slažem , ako će novac ići prema radnicima za uplatu doprinosa i ako se svi tako slože. Svi oni koji su dali izjave, da se i ja slažem, su članovi nelegalnog sindikata, koji su odabrani od v. d. direktora Emira Alikadića, a kojima je obećano, da neće ići na  biro, niti na čekanje. Za njih je predsjednica Sindikata Naida Alihodžić – Sarajlić rekla da “oni nisu reprezentativni sindikat i da nisu imali pravo da potpisuju taj sporazum. Sastanak se održao u zgradi Sindikata, a kojom prilikom je bio prisutan i Zlatan Bilanović, član Ureda resornog ministra Nermina Džindića, i od istog imenovan za koordinatora za Hidrogradnju d. d. Sarajevo.
Predsjednica Naida Alihodžić – Sarajlić napravila je u svojim postupcima i nezakonitim aktivnostima veliku štetu i Sindikatu i Hidrogradnji d. d. Sarajevo. To govori i činjenica, da je i Tužiteljstvo BiH dana 2. 3. 2017. godine formiralo krivični predmet. U Tužilaštvu Kantona Sarajevo smo tražili, da nam se dostavi Izvještaj sa sastanka naprijed pomenutog, koji se održao u Sindikatu. Međutim, gospodin Bajramović je rekao, da on ne može narediti gospođi Naidi da mu se preda taj Zapisnik sa sastanka. Tužiteljica Berina Alihodžić mi je rekla, da tužim predsjednicu granskog sindikata, da putem Suda dobijem na uvid taj dokument, koji razrješava kompletnu situaciju oko nelegalne prodaje zgrade direkcije Hidrogradnje d. d. Sarajevo. Kantonalni istražitelji više su se trudili, da opravdaju kriminal, nego da utvrde istinu. Kantonalnom tužiteljstvu KS godinama se dostavljaju dokazi o kriminalu, a Tužilaštvo šuti i čeka da kriminalci razvale firmu i počine genocid nad radnicima, izbacujući ih na ulicu, a da im nisu isplatili njihova potraživanja, te nakon toga amnestira njihov kriminal u vidu Izvještaja koji ste nam gospođo Burzić uputili.

Svima je jasno gospođo Burzić, da je na sceni kriminal i financijskoj policiji, revizorima…, samo nije Vama, koji ‘ko zna iz kojih interesa štitite kriminalce.

Kada se u Vladi F BiH raspravljalo o novcu naplaćenom iz Iraka, a putem Yubmes banke iz Beograda, bio sam prisutan, kada je rečeno, da za cca. 7 miliona maraka ima trag u koje svrhe je upotrebljen novac, dok za ostale pare nije bilo objašnjenja, a radi se o sumi blizu 40 miliona maraka.

Zašto je OF SHOR kompanijama isplaćeno sa Union banke 1,9 miliona eura na račun u Kipru uz obrazloženje, da su omogućili naplatu novca iz Yubmes banke iz Beograda, kada je svima poznato, da su naplatu dogovorile Vlade dva entiteta;
Vlada F BiH treba da vrati Hidrogradnji d. d. Sarajevo 23 miliona KM, koje je pozajmila početkom 2013. godine, a kao dokaz na uvid ste imali i analitičku karticu. Da nam je Vlada F BiH vratila taj novac, zgrada direkcije se ne bi morala prodavati;
Hotel u Baškim vodama sa 11 000 m2 mogao se prodati, ali nije, neko će ga dobiti za 1 KM;
7,5 miliona KM dug INE nije naplaćen! Zašto?!
Odštetni zahtjev iz Libije koji treba da se naplati iznosi oko 37 miliona eura! ‘Ko će ga naplatiti i u čijem džepu će pare završiti?!
Šta je s parama iz Iraka cca. 320 miliona američkih dolara, koje trebaju pripasati Hidrogradnji d. d. Sarajevo. Premijer Fadil Novalić u zgradi Vlade F BiH je rekao radnicima da su te pare samo spomenute, dok sadašnji stečajni upravitelj u više navrata pred radnicima izjavljuje da te pare postoje! ‘Ko laže?!

Gospođo Burzić! Ovom narodu nije potrebno tužilaštvo, koje štiti kriminalce, a radničke prvostepene presude Vaše tužilaštvo godinama drži u svojim ladicama. Svjesni da Tužilaštvo Kantona Sarajevo štiti kriminalce, isti su nastavili pljačku zajedničke imovine od prodaje iste, a radnici završili na birou.

Zgrada direkcije prodata je, da bi se unuštila dokumentacija o kriminalu i da lopovi nikome ne odgovaraju! Gospodo tužioci KS teško je vjerovati, da se možete oprati od ove sramote koju ste počinili površnom i paušalnom istragom, kako bi amnestirali kriminal koji je učinjen! Velika je dilema u koje su svrhe upotrebljene te pare koje su nestale: financira li se tim parama kriminal ili organizacije koje destabiliziraju svjetski poredak! Ima li neko u Vašem tužilaštvu ‘ko smije provesti istragu!!!

S poštovanjem

Povezano iz kategorije