Centralni Inicijativni Odbor Sabora Bosanaca zvanično uputio PROGLAS GRAĐANIMA BiH

U povodu dana 26. oktobara kada je krunisan  Ban Tvrtko I  Kotromanić, čime je uspostavljena nezavisna, jedinstvena i nedjeljiva Kraljevina, država BOSNA prije 638 godina. Centralni inicijativni odbor bosanaca (CIOB) izdaje PROGLAS građanima BIH

PROGLAS O SABORU BOSANACA KOJI ĆE SE ODRŽATI U BIHAĆU 26. 12. 2015. GODINE

PROGLAS PRENOSIMO U CJELOSTI

Građani, državljani Bosne, Bosanke i Bosanci, PROBUDIMO SE I DIGNIMO GLAVE!!! VRATIMO ZGAŽENO DOSTOJANSTVO I ONO ŠTO NAM JE BOGOM I SVIJETOM VIJEKOVIMA DATO U NASLIJEĐE!

Dosta je prevara, podjela, pljački i lažnih obećanja. Dosta smo plaćali danak u krvi i mesu tuđinima u vlastitom domu, vlastitoj zemlji i vlastitom zraku. Bosna nije ni bošnjačka , ni srpska, ni hrvatska, ni pravoslavna, ni muslimanska ni katolička. Bosna je oduvijek bila i bit će bosanska. Bosna je naše milenijumsko nasljedstvo naših pradjedova, jedna i jedina bašta i kuća Bosanaca.

Bosanac je prije svega svaki lojalni građanin, državljanin Bosne, bez obzira na njegovu religijsku, etničku, regionalnu opredjeljenost. Bosanski narod je glavna društvena, kulturna i politička snaga u Bosni zasnovana na slobodi, jednakopravnosti, antifašističkom opredjeljenju koji proizilaze iz Međunarodnih odredbi o narodu i državi te Povelje UN o ljudskim i građanskim pravima.

Bosanac svoja prava i obaveze u državi Bosni, kao i u međunarodnoj zajednici zasniva na osnovu hiljadugodišnje tradicije, kulture, teritorija i blaga koje je stvorio, te slobodi i jednakopravnosti građana. Ključ Bosne je pod stećcima, i sada je kucnuo trenutak da taj ključ uzmemo u svoje ruke i skinemo okove kojima su Bosna i bosanski narod okovani već stoljećima. Na to nas obavezuje i to nam ukazuje Povelja Kulina Bana. Kruna Kotromanića, herojsko djelo Husein-Kapetana Gradaščevića , ogromne žrtve iz I i II svjetskog rata, te agresija i etničko-separatistički sukobi iz nedavne prošlosti koji su nastavljeni Daytonskom političkom diktaturom.

Bosna i bosanski narod su gotovo dovedeni pred svršen čin i prikovani za giljotinu. To ne možemo dozvoliti, ne smijemo zbog naše svijetle prošlosti, mukotrpne sadašnjosti i nasušne potrebe za boljom današnjicom i svijetlijom sutrašnjicom kako nas, tako i budućih pokoljenja. Naša borba kroz historiju je bila oduvijek teška, ali Bosanci se ne predaju i neće se predati nikada.

Majka Bosna je oduvijek bogato rađala sinove i kćeri, junake koji je ne ostavljaju na cjedilu. Civilizovanu demokratsku borbu za slobodu, pravdu i mir svojim razumom, pameću i ljubavlju prema Bosni, otpočeli su građani na protestnim skupovima.

Vodimo borbu protkanu Sevdalinkom i uklesanu u kamenu stećaka. Cijenimo i čuvajmo naše naslijeđe izgovoreno davno na Bosanskom jeziku i pisano Bosančicom. Ovoga trena u plodnu Bosansku zemlju bacimo sjeme Tvrtkovih ljiljana i da konačno, svima i za svagda bude jasno da to sjeme ne smije i neće više nikada biti zatrveno. Neka tako radi, misli i govori srce svakog Bosanca. Ponosni Bosanke i Bosanci! Državljani, građani Bosne. Došao je historijski trenutak da svoju vlastitu državu i narod zaštitimo. To je naše neotuđivo prirodno, historijsko, ljudsko i građansko pravo.

To je naše neprikosnoveno i legitimno pravo i pravda najveće od svih drugih. Ujedinjeni, organizovani i međusobno solidarni u Saboru Bosanaca imamo najveću priliku da vratimo ono što nam je vijekovima otimano i branjeno. Budimo humani, budimo pravedni, budimo vrijedni i pametni jer to je ono što je oduvijek krasilo prave Bosance.

Ezani i zvonjava crkvenih zvona su u Bosni oduvijek bili naš ponos i naša tradicija suživota. Oni su nas uvijek zorom budili, s večeri ispraćali i mirni spokoj nam davali sa nadom u bolje sutra.

Neka se Bosanac i Bosna vječno prepoznaju.

Centralni Inicijativni Odbor Sabora Bosanaca

Sarajevo, 25.10.2015 

LjutaKrajina.net

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net