SDA: Nećemo tolerisati one koji svojim istupima ne čuvaju ugled stranke

kookk

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici razmatralo je izvještaje svih općinskih, kantonalnih i regionalnih odbora o izbornim rezultatima na proteklim lokalnim izborima.

Tim povodom usvojeno je i nekoliko zaključaka koje je medijima prezentovao član Predsjedništva SDA Halid Genjac.

Prvi od njih glasi da je sa ukupno dobijenih 317.111 glasova, sa osvojenih 592 mandata u skupštinama 88 općina/gradova SDA i sa 32 načelničke pozicije, SDA potvrdila poziciju ubjedljivo najjače i najznačajnije političke stranke u Bosni i Hercegovini.

Dalje, Predsjedništvo SDA je zadužilo kantonalne odbore Stranke da, u roku od 2 mjeseca razriješe općinske izvršne odbore SDA i uvedu povjereništva u općinama u kojima nije zadržana pozicija načelnika općine/grada i u kojima je istovremeno lista SDA osvojila manji broj mandata u odnosu na prethodne lokalne izbore.To se odnosi na općine/gradove Bihać, Bužim, Zenica, Visoko i Kalesija.

Predsjedništvo SDA je zadužilo kantonalne odbore da u roku od dva mjeseca razriješe općinske izvršne odbore SDA u općinama u kojima SDA nije imala i nije osvojila poziciju načelnika općine, a lista SDA je imala značajniji pad u broju osvojenih glasova ili mandata. To se odnosi na općine Ključ i Gračanica.

Kantonalni odbori se obavezuju da u sastav povjereništava u navedenim općinama imenuju isključivo kadrove koji su dali značajan doprinos izbornoj kampanji SDA. Povjereništva u navedenim općinskim organizacijama se obavezuju da nakon završene reevidencije članstva, a najkasnije za šest mjeseci, provedu redovne izbore u svojim općinskim organizacijama.

“Predsjedništvo SDA poziva kadrove SDA u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima da djeluju u skladu sa Statutom, da poštuju odluke organa Stranke i da svojim javnim istupima podržavaju poziciju i čuvaju ugled SDA. Praksa nekih pojedinaca koji nastupaju u suprotnosti sa ovim principima i na štetu Stranke ubuduće neće biti tolerisana”, stoji u jednom od zaključaka.

Predsjedništvo SDA poziva sve općinske organizacije da formiraju timove za implementaciju izbornih rezultata i formiranje skupštinskih većina prioritetno sa koalicionim partnerima. Kako navode, u općinama u RS-u, općinske organizacije mogu odlučivati o učešću u skupštinskim većinama prema vlastitoj procjeni.

Predsjedništvo SDA poziva sve probosanske stranke da, zajedno sa Općinskim odborom SDA Srebrenica, formiraju tim koji će pripremiti zajedničku platformu za dalje djelovanje u Srebrenici.

Formirana je i radnu grupu koja će izraditi Plan i program budućeg rada i djelovanja SDA na području entiteta RS u cilju poboljšanja položaja povratnika. Predsjedništvo SDA pozvalo je članove CIK-a da prestanu zloupotrebljavati svoj položaj i sprječavati obavezujuće donošenje odluke o ponavljanju izbora u općini Stolac.

Predsjedništvo SDA je primilo k znanju odluku Upravnog odbora Političke akademije SDA o imenovanju prof.dr. Rašida Hadžovića za direktora Akademije.

Izvor: Magazin

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net