Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH na području USK

 

Fotografija korisnika/ce Vlada Unsko - sanskog kantona.

U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine delegacije Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona  položili su cvijeće na spomen obilježja na Humcima, Katoličkom groblju, Partizanskom groblju i na mezaru dr. Irfana Ljubijankića.

A juče je održana i svečana sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona

 

Dan nezavisnosti BiH – svečana akademija u Kulturnom centru Cazin

Dan nezavisnosti BiH – svečana akademija u Kulturnom centru Cazin

1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine još od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Cazinjani i općina Cazin, i ove godine obilježili su ovaj značajan datum prigodnom svečanom akademijom na kojoj su prisustvovali zvaničnici  općine te mnogobrojni Cazinjani u Kulturnom centru Cazin.

OBILJEŽAVANJE DANA NEZAVISNOSTI BiH

16996123 1035071606593306 7794998673147680829 n

U povodu obilježavanja Prvog marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 28.02. će u prostoru Kino „Sana“ biti održana svečana akademija s početkom u 13 sati. Prije ovog događaja, biće upriličeno polaganja svijeća na Spomenik oslobodiocima grada na Trgu ljiljana.

Prije punih 25 godina održan je referendum na kojem su se građani izjašnjavali o tome da li su za nezavisnu, suverenu i jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj žive tri ravnopravna naroda te ostale narodnosti i građani. Velika većina građana zaokružila je opciju “da” na referendumskim listićima.

Istorija je pokazala da je referendum bio uvod u agresiju i krvav i rasplet događaja u Bosni i Hercegovini. Referendum je održan i na prostoru Općine Sanski Most i prema podacima općinske referendumske komisije odazvalo se više od 57 posto građana s područja tadašnje općine te izglasalo nezavisnost BiH.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 1. MARTA DANA NEZAVISNOSTI

Utorak, 28.02.2017. godine

- Čas historije - prvi školski čas u svim školama

- Svečana akademija u sali Općinskog vijeća u 14.00 sati

- Poslije Svečane akademije polaganje cvijeća na Spomen obilježju na Trgu Alije Izetbegovića

 

Srijeda, 01.03.2017. godine

- Radio emisija u 12.00 sati.

 

 

 

 

 

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net