22 godine od pogibije Izeta Nanića

U čast komandanta Nanića, ali i drugih poginulih boraca Armije RBiH, u Bužimu se od 4. do 15. augusta svake godine održava manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“.

Nanić je bio jedan od najhrabrijih i najboljih boraca Armije RBiH tokom agresije na BiH.

Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), a istinska legenda svog naroda Nanić će postati nakon što se početkom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu priključio odbrani zemlje.

Krajina ga danas spominje kao jednog od najboljih boraca Armije RBiH, osnivača mnogih jedinica koje su se borile u sastav Armije RBiH.

Do 1992. godine Nanić je bio poručnik JNA u Kragujevcu. Početkom 1992. napustio je JNA i vratio se u Bužim. Tada se priključio  štabu Teritorijalne odbrane (ŠTO), a 1. augusta 1992. godine postavljen je na dužnost zapovjednika ŠTO Bužim.

Osnivač je 105. Bužimske udarne krajiške brigade (kasnije 105. BUMB – 505. Viteška mtbr). Formira specijalne jedinice ČSN-BSN “Hamza” i DIV “Gazije”.

Poginuo je 5. augusta 1995. godine na Čorkovaći, nekoliko sati prije spajanja Hrvatske vojske i Armije Republike Bosne i Hercegovine na mostu iznad Korane.

Strateški cilj svih jedinica 5. korpusa Armije RBiH bio je spajanje sa jedinicama hrvatske vojske. 505. viteška brigada razbijala je srpske linije na Čorkovači i krenula prema Dvoru na Uni. Nekoliko sati prije konačne deblokade Nanić je poginuo u borbi.

Noć prije, u svom ratnom dnevniku, zapisao je: „Ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Nestalo je struje. Sretno!“

Posthumno mu je dodijeljeno priznanje „Orden heroja oslobodilačkog rata“ 1998. godine i unaprijeđen je u čin brigadnog generala.

otocani.net

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net