Oluja je spasila Bihać i dovela do završetka rata u Bosni

Srodna slika

 Intervju s Peterom Galbraithom

Kriminaliziraju li ove presude rat ili Oluju, za koju su Amerikanci dali zeleno svjetlo?

- Ne, ovo nije presuda Hrvatskoj niti Domovinskom ratu. Domovinski je rat bio legitiman čin samoobrane. Nije to ni presuda protiv SAD-a, iako su neki to pokušali sugerirati. SAD se nije protivio Oluji. Ta je operacija spasila Bihać i dovela do završetka rata u Bosni. Nismo imali primjedbi na operaciju jer je bila potrebna i u toj sam odluci i sam sudjelovao. No mi smo, ja sam osobno upozorio Tuđmana da mu je obveza da zaštiti civile. Ta je upozorenja, nažalost, ignorirao i za to se danas polažu računi, no ponavljam, ništa ne mijenja činjenicu da je operacija Oluja spasila Bihać i dovela do završetka rata u Bosni.

Heroji Petog korpusa su spriječili osvajanje Bihaća, a ne hrvatska “Oluja”

 

Da Hrvatska vojska nije pokrenula Oluju, Bihać bi pao u sličnim okolnostima kao i Srebrenica”.

Priča druge strane stručnih? eksperata: Istina je da je hrvatska “Oluja” olakšala odbranu Bihaća i ostatka  Krajine, međutim upitno je  da li bi bez toga srpski agresor osvojio Bihać i ostale gradove.

Pristajanjem na ovakve teze svjesno se umanjuje uloga heroja Petog korpusa  u odbrani Bihaća i ostatka Krajine. Ne zaboravimo da su naši heroji tri godine vodili najteže bitke protiv srpskog agresora i domaćih izdajnika pod kontrolom ratnog zločinca Fikreta Abdića.

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net