Evropski parlament izglasao: Amerikancima za EU trebaju vize!

Evropski parlament izglasao: Amerikancima za EU trebaju vize!

Evropski parlament izglasao je rezoluciju prema kojoj se građanima Sjedinjenim Američkim Državama ukida bezvizni režim u granicama zemalja Evropske unije, jer Amerika ne dozvoljava ulaz građanima pojedinih zemalja iz Evropske unije bez viza.

Ova odluka došla je nakon propalih pregovora SAD o bezviznom režimu s građanima pet zemalja iz Evropske unije: Hrvatske, Bugarske, Kipra, Poljske i Rumunije, kao dijela tzv. "programa reciprociteta", tvrdi britanski "Independent".

Ovakva odluka Evropskog parlamenta znači da će svi Amerikanci morati da apliciraju za dodatne dokumente ukoliko žele da putuju u EU, i to barem u narednih 12 mjeseci.

Evropska komisija je prije tri godine otkrila da SAD ne ispunjavaju svoje obaveze dogovorene programom reciprociteta, ali do sada nije preduzela nijednu zakonsku akciju.

Australija, Bruneji, Japan i Kanada su, također, omanuli u ispunjavanju svojih obaveza, ali će sve četiri države u najkraćem roku ispuniti svoje obaveze prema EU.

U skladu s glasanjem Evropskog parlamenta, Evropska komisija je po zakonu obavezna da suspenduje bezvizni režim za Amerikance.

Neimenovani zvaničnik Evropske komisije rekao je da su u toku kontakti s američkom administracijom radi punog viznog reciprociteta, ali nije precizirao kada će konkretna akcija biti preduzeta.

Poslanici Evropskog parlamenta su zatražili od Evropske komisije da usvoji restriktivne mjere protiv američkih državljana u roku od najviše dva mjeseca.

Prema regulativama EU, odluka o okončanju bezviznog režima treba da bude izvršena dvije godine od prvog obavještenja zemljama koje traže vize za članice evropskog bloka.

Prvo obavještenje Americi o nedostatku recipročnih mjera poslato je u aprilu 2014. godine.

 avaz.ba

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net