Traži se hitno otkrivanje osoba iza transparenta u Grčkoj

Traži se hitno otkrivanje osoba iza transparenta u Grčkoj

Ministar kulture i sporta Grčke, George Vasiliaidis tražio je hitno od grčke Vlade da osudi i hitno identifikuje osobe koje su na Karaiskakis stadionu istakle transparent "Nož, žica, Srebrenica" na kvalifikacionom meču Grčka - BiH.

On je prema pisanju grčkog portala In.gr uputio pismo nadležnim institucijama u kojem stoji da isticanje transparenta koji sadrži direktne uvrede Bošnjacima je čin pojedinaca, koji su u manjini - te da se taj akt ne poklapa sa principima i vrijednostima Republike Grčke, niti na bilo koji način odražava stavove grčkog naroda.

On je iznenađen fašističkim ponašanjem na tribinama, te je od policije i nadležnih zatražio da se svi uključeni u incident identifikuju i kazne doživotnom zabranom ulaska na stadione.

Podsjećamo, derbi meč grupe “H“ kvalifikacija za Svjetsko fudbalsko prvenstvo “Rusija 2018“ između Grčke i Bosne i Hercegovine igrao se u neprijateljskoj atmosferi domaćih navijača koji su zvižducima propratili intoniranje himne BiH.

Grčki navijači na stadionu Georgios Karaiskakis na nekoliko mjesta na tribinama istakli simbole četničkog pokreta, a iza gola golmana bh. tima Asmira Begovića stajao je i transparent sa skandaloznom porukom “Nož, žica, Srebrenica“.

Sredinom poluvremena grčki navijači su pokušali preći na dio tribina sa bh. navijačima, ali je incident spriječen novom intervencijom redara.

TVN1

Povezano iz kategorije

Error: No articles to display

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net