Salko Bukvarević borcima! Kukate da se nema a po dva bubrega nosate, znači može se..

Bukvarević: Vijeće boraca je samozvana organizacija čije zahtjeve je nemoguće ispuniti a usput po dva bubrega nosaju a sve se nema.

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca  FOTO: ARHIV

 

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbramebno-oslobodilačkog rata, pozvao je sve predstavnike boračke populacije da se problemi rješavaju dijalogom, jer uvjeren je, kaže, da nikakve blokade i protesti neće donijeti dobro ni borcima ni državi.

Članovi Vijeća boraca FBiH zaprijetili su večeras po okončanju sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta da će odmah preduzeti blokade u Federaciji BiH zbog toga što na ovoj sjednici nije stavljena na dnevni red rezolucija koju su predložili. Nisu precizirali na kakve blokade misle izuzev što su u jednom trenutku spominjali moguće blokiranje granica, "blokiranje svega i svačega".

Kako je tokom dana novinarima ustvrdio Drago Grbavac, predsjednik jedne od članica asocijacije, Udruženja "Zaboravljeni branitelji", osnovni zahtjev iz predložene rezolucije je da ljudi koji su se tokom proteklog rata u BiH borili u odbrambenim jedinicama dobiju po šest maraka za svaki mjesec učešća na prvoj borbenoj liniji.

Ministar Bukvarević za Faktor pojašnjava da se radi o zahtjevu koji nije moguće ispoštovati.

-Naprimjer, ja sam 49 mjeseci bio pripadnik Armije BiH i možete izračunati koliko bi novca trebalo za samo za moju naknadu da sam u toj kategoriji. Prema našim podacima, 55.000 je demobilisanih boraca na birou za zapošljavanje i za realizaciju onoga što traže iz ovog vijeća trebalo bi, prema našim procjenama, oko 300 miliona maraka dodatnih sredstava kojih nema na poziciji ovog ministarstva, a vjerovatno ni na drugim pozicijama – objašnjava ministar, te dodaje da je o tome ranije izvijestio članove Vijeća boraca.

Naglašava da se radi o skupu boračkih udruženja koji su sami sebe nazvali Vijeće boraca, kao i da nisu registrovani na federalnom nivou.

-Radi se o boračkim udruženjima koja ne pripadaju osnovnim boračkim organizacijama kako Armije BiH tako i HVO-a. Međutim, bez obzira na to oni su bili prisutni na zajedničkim sastancima na kojima je sa svim udruženjima koja okupljaju najveći broj boraca i njihovih porodica dogovoreno da ćemo putem dijaloga rješavati sva otvorena pitanja - navodi ministar.

-Trenutno FBiH izdvaja oko 570 miliona maraka za boračko-invalidsku zaštitu i druge boračke prinadležnosti i jasno smo kazali na sastancima da ne možemo izdvajati više sredstava ali da putem dijaloga možemo unutar tih sredstava rješavati određena pitanja – kaže Bukvarević.

Podsjeća da je sa najbrojnijim boračkim organizacijama, kako iz Armije BiH, tako i iz HVO-a i MUP-a, postignut dogovor o uspostavljanju registra boraca i rješavanju pitanja reprezentativnosti njihovih predstavnika, te da je usaglašenim sporazumom dogovoreno da se u narednih pet godina neće umanjivati pozicija boračkog ministarstva u budžetu FBiH.

faktor

Općine Unsko-sanskog kantona

                 

Android App za LjutaKrajina.net